ПСИХОЛІНГВІСТИКА ТА ВЕЛИКІ МОВНІ МОДЕЛІ У ПРОФАЙЛІНГУ: НОВІ ГОРИЗОНТИ АНАЛІЗУ ПОВЕДІНКИ - Шимко Віталій, Shymko Vitalii (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2025)
Метою цього дослідження є оцінка ролі психолінгвістики та великих мовних моделей (ВММ), таких як GPT-3, у процесі профайлінгу, зокрема їх здатність розширювати можливості аналізу поведінки на основі мовленнєвих патернів. Психолінгвістика є ефективним інструментом для створення психологічних портретів особистості на основі аналізу мовлення. Інтеграція ВММ у цей процес дозволяє значно підвищити точність і швидкість аналізу великих обсягів тексту, що виявляє емоційні, когнітивні та соціальні маркери поведінки. Методи дослідження включають змішаний підхід, що поєднує якісний і кількісний аналіз мовлення. Було використано текстові дані з соціальних мереж, електронної пошти та інтерв'ю, загальною вибіркою 200 текстових фрагментів. Для аналізу застосовувались ВММ (GPT-3) та традиційні психолінгвістичні методи (LIWC). GPT-3 використовувалась для автоматизованого аналізу мовленнєвих патернів, а результати порівнювались із результатами, отриманими за допомогою LIWC. Також було проведено тестування статистичних відмінностей між частотами маркерів. Результати показали, що GPT-3 виявляє більшу частоту емоційних, когнітивних і соціальних маркерів порівняно з LIWC, хоча відмінності не є статистично значущими (р > 0.05). ВММ демонструє значну перевагу у швидкості обробки тексту, що робить її ефективним інструментом для аналізу великих обсягів даних. GPT-3 також виявила більш високий рівень точності у виявленні емоційних та когнітивних маркерів, зокрема в ситуаціях, коли традиційні методи не завжди дають точні результати через обмеженість контекстуального аналізу. Основні висновки дослідження полягають у тому, що GPT-3 є потужним інструментом для психолінгвістичного аналізу та профайлінгу, здатним підвищити точність створення психологічних профілів у таких сферах, як кримінальні розслідування та управління персоналом. Однак необхідно враховувати етичні питання, пов'язані з конфіденційністю даних та можливими обмеженнями точності ВММ. Подальші дослідження мають бути спрямовані на інтеграцію ВММ з іншими методами аналізу для створення більш ефективних та етичних профайлінгових рішень. Ключові слова: психолінгвістика, великі мовні моделі, GPT-3, профайлінг, аналіз поведінки, мовленнєві патерни, емоційні маркери, когнітивні процеси Отримано: 20.10.2024 Відрецензовано: 28.11.2024 Опубліковано: 30.04.2025 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2025.9.6