ВПЛИВ НЕСТАБІЛЬНОСТІ, ЗУМОВЛЕНОЇ ВІЙНОЮ, НА МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ОСОБИСТОСТІ - Бешлей Олександра, Olexandra Beshlei; Гайсонюк Наталія, Heisonyuk Natalie; Андрєєва Ярослава, Andrieieva Yaroslava (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2024)
Мета статті. Стаття присвячена аналізу психологічних особливостей основних типів деструктивних способів реагування на нестабільні умови життя та їх вплив на процес самоактуалізації. Актуальність дослідження обумовлена зростаючою кількістю людей, що стикаються з нестабільними життєвими умовами та потребують опанування ефективними психологічними стратегіями подолання стресу та кризи. Мета роботи полягає у виявленні та аналізі основних типів деструктивних реакцій, таких як соматизація, дистрес, депресія та тривожність, а також вивченні їх впливу на особистісний розвиток та самоактуалізацію. В окремих розділах цієї статті було використано результати досліджень і матеріали, що стали основою для доповіді на круглому столі на тему "Ментальне здоров'я під час війни: виклики і перспективи". Захід був присвячений обговоренню актуальних питань психологічного благополуччя в умовах війни, зокрема, стресових факторів, впливу на психіку та стратегій адаптації. Методи дослідження. В дослідженні використовуються методи психологічного тестування та обробки даних, що дозволяє глибше зрозуміти механізми формування деструктивних способів реагування на актуальну життєву ситуацію. Результати. Розглянуто теоретичні підходи до розуміння деструктивних поведінкових патернів, а також їх практичне застосування у психології. Виявлено, що деструктивні способи реагування, такі як тривога, дистрес, депресія та соматизація значно ускладнюють процес самоактуалізації, знижуючи рівень особистісного зростання та самопізнання. Пропонуються рекомендації щодо психокорекційних заходів, спрямованих на зменшення впливу деструктивних реакцій та підтримку позитивного розвитку особистості. Висновки. Результати дослідження можуть бути корисними для психологів загальної практики, психотерапевтів та інших фахівців, які працюють у сфері психологічної допомоги. Вони також можуть стати основою для подальших наукових досліджень у галузі психології стресу та психотерапії. Ключові слова: дистрес, нестабільні умови життя, саморозвиток, самоактуалізація, вплив Отримано: 12.09.2024 Відрецензовано: 16.10.2024 Опубліковано: 21.10.2024 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2024.8.2.10