ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКІВ ОСОБИСТІСНО-ПРОФЕСІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТА ЖИТТЄСТІЙКОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Кокун Олег Матвійович, Kokun Oleg; Болотнікова Інга Вікторівна, Bolotnikova Inga (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2021)
У статті викладено результати досліджень, спрямованих на визначення особливостей взаємозв'язків особистісно-професійних характеристик та професійної життєстійкості працівників профспілкових організацій. Підкреслено, що внаслідок суттєвого посилення стресового навантаження на людину, проблему забезпечення її життєстійкості і, зокрема, професійної життєстійкості можна вважати одною із провідних для сучасної психології. В дослідженні за участю 32 працівників профспілок м. Києва встановлено, що у найбільшій мірі показники їх професійної життєстійкості взаємопов'язані з рівнем задоволеності своєю професією і роботою. Найтісніше цей рівень корелює з професійним прийняттям виклику, емоційним та професійним компонентами, а також з загальним рівнем професійної життєстійкості. Досить помітно у працівників профспілок взаємопов'язаний з показниками професійної життєстійкості й рівень професійної самоефективності. Зв'язки ж з показниками професійної мотивації виражені істотно слабкіше та неоднозначно, що може слугувати свідченням вираженої специфічності, а може й навіть – певних викривлень у професійно-мотиваційній сфері працівників профспілок. Серед показників професійного «вигорання» та деформації, з якими зв’язки професійної життєстійкості працівників профспілок у переважній більшості мають негативний характер, особливо виражена негативна кореляція наявна з емоційним виснаженням, яке можна розглядати в якості найбільш вираженого несприятливого для професійної життєстійкості працівників профспілок чинника. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці на основі отриманих результатів практичних технологічних підходів, спрямованих на зміцнення професійної життєстійкості працівників профспілок. Ключові слова: життєстійкість, професійна життєстійкість, працівники профспілок, задоволеність роботою, самоефективність, професійна мотивація, професійне «вигорання» Отримано: 29.03.2021 Відрецензовано: 12.04.2021 Опубліковано: 02.06.2021 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2021.5.1.7