ПОБУДОВА ТИПОЛОГІЇ СТУДЕНТІВ ЗА СПІВВІДНОШЕННЯМ ЕСТЕТИЧНОЇ ЧУТЛИВОСТІ ТА ДЕПРЕСІЇ - Подшивайлов Федір Михайлович, Podshyvailov Fedir Mykhailovych; Подшивайлова Лідія Іванівна, Podshyvailova Lidiia Ivanivna; Шепельова Марія Володимирівна, Shepelova Mariia Volodymyrivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2020)
На основі здійсненого теоретичного аналізу визначено властивості особистості як соціального прояву людини та властивості індивідності як соціального прояву індивіда. При цьому інтегральним показником особистості визначено естетичну чутливість, а інтегральним показником індивідності – депресію. Представлено узагальнений аналіз результатів емпіричного дослідження особливостей сучасних студентів, який дав можливість побудувати типологію студентів за співвідношенням інтегральних властивостей особистості та індивідності. Було виділено та описано 4 типи студентів: І тип «+ +» – високий рівень естетичної чутливості та високий рівень депресії («Аватарність»); ІІ тип «– +» – низький рівень естетичної чутливості та високий рівень депресії («Індивідність»); ІІІ тип «– –» – низький рівень естетичної чутливості та низький рівень депресії («Вітальність»); IV тип «+ –» – високий рівень естетичної чутливості та низький рівень депресії («Особистість»). Побудована типологія студентів дає можливість краще зрозуміти деструктивність впливу освітнього середовища та інших соціальних впливів, що співпадають з часом навчання у закладі вищої освіти, на перетворення особистості студента. Перспективними є розробка та вдосконалення методу використання емпіричних досліджень особистості (її властивостей) як індикатора для оцінки сприятливості / несприятливості освітнього (виробничого тощо) середовища для життєдіяльності людини й розвитку її особистості. Ключові слова: особистість, індивідність, властивості особистості, властивості індивідності, типологія студентів, освітнє середовище Отримано: 25.10.2020 Відрецензовано: 18.11.2020 Опубліковано: 01.12.2020 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2020.4.3.12