ПРО ДЕЯКІ ДИСКУРСИВНІ ПРАКТИКИ І ДИСКУРСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ САМОПРОЕКТУВАННЯ ДОРОСЛИХ - Зарецька Ольга Олександрівна, Zaretska Olga Oleksandrivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2019)
В роботі йдеться про найбільш розповсюджені технологічні прийоми особистісного самопроектування, характерні для вікової групи «дорослі». Інтерпретація емпіричних даних, отриманих шляхом онлайн опитування, базувалася на нормативній моделі дискурсивного самопроектування Н. В. Чепелєвої – С. Ю. Рудницької. Аналіз виявив характерні види співвідношення життєвого і особистісного самопроектів для різних періодів дорослості (в залежності від вікових і соціально-психологічних умов). З'ясовувалися психологічні особливості і характерні ситуаційні обставини кожного виявленого прийому залежно від тих чи інших чинників. Було виявлено особливості самопроектування, характерні для різних вікових і соціально обумовлених сюжетів розгортання процесу. В узагальнену теоретичну модель дискурсивних технологій самопроектування дорослих введено додаткові блоки «формування індивідуального дискурсу самопроектування» та «аналіз і усвідомлення власної ресурсної бази самопроектування». З’ясовано, що основними технологіями самопроектування дорослих є інформаційний та смисловий діалоги з соціокультурним оточенням суб’єкта, а також провокативні технології, за допомогою яких поповнюється індивідуальний дискурс самопроектування суб’єкта, розширюється його ресурсна база і відбувається вихід на нові життєві та особистісні самопроекти. Обґрунтовано доцільність цілеспрямованого розвитку наративної компетентності особи для успішності її самопроектування. Ключові слова: самопроектування, дискурс, нормативна модель, технології, вікова група дорослі, життєвий самопроект, особистісний самопроект Отримано: 30.11.2019 Відрецензовано: 05.12.2019 Опубліковано: 19.12.2019 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2019.3.4.7