СУТНІСТЬ Й ОСОБЛИВОСТІ КІБЕРСЕКСУАЛЬНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ - Шиделко Анна Володимирівна, Shydelko Anna Volodymyrivna; Вільчук Лідія Григорівна, Vilchuk Lidiya Hryhorivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2019)
Висвітлено особливості сексуальної поведінки у віртуальному просторі. Окреслено наукові розвідки вітчизняних і зарубіжних вчених із означеного питання. Наголошено, що кіберсексуальна залежність є одним із специфічних форм прояву Інтернет-залежності. Поняття Інтернет-залежності не має чіткого формулювання. Проте цей феномен є домінуючим у питаннях прояву віртуальної сексуальної поведінки. Розкрито симптоми кіберсексуальної поведінки: втрата контролю в часі перебування на порнографічних сайтах чи тематичних форумах; вигадана зайнятість через інтимне чатування; відмова від реального інтимного контакту різних форм; постійне залучення до онлайн-сексуальної діяльності. Виокремлено наукові здобутки зарубіжної дослідниці Кімберлі Янг у контексті означеного питання, яка класифікує сексуальну віртуальну близькість на наступні критерії: кібер-стосунки, які стосуються одружених осіб; онлайн-стосунки, які можуть перейти в реальні стосунки; кібер-близькість, яка не підкріпиться реальними зустрічами. Авторка стверджує, що останній вид кіберсексуальної поведінки призводить до узалежненої поведінки, неконтрольованих імпульсів щодо мастурбації, компульсивності, небажання перебувати в реальному часі. Дослідниця переконана, що кожен, хто має доступ до мережі Інтернет може стати інтернет-залежним. Представлено авторську дефініцію кіберсексуальної залежності. Кіберсексуальна залежність – це специфічна форма прояву Інтернет залежності, яка ґрунтується на компульсивному прагненні щодо втілення сексуальних фантазій в тематичних чатах, відвідуванні сайтів і онлайн магазинів порнографічного характеру, заняттях віртуальним сексом. Ключові слова: віртуальний секс, Інтернет-залежність, кіберсексуальна поведінка, компульсивність Отримано: 30.11.2019 Відрецензовано: 10.12.2019 Опубліковано: 19.12.2019 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2019.3.4.12