ДИНАМІКА ІДЕАЛЬНОГО ТА РЕАЛЬНОГО “Я” ШКОЛЯРІВ У КОНТЕКСТІ ЇХ ОСОБИСТІСНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Яворська-Вєтрова Ірина Вікторівна, Javorska-Vjetrova Iryna Viktorivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2018)
У статті проаналізовано результати дослідження образів “реальне Я” та “ідеальне Я” в учнів різних за рівнем особистісної ефективності груп на етапі переходу від молодшого шкільного до підліткового віку. Констатовано, що становлення цілісності “Я”, наповнення його новими змістовими елементами, формування певного ставлення до себе, а також розвиток особистісних смислів життя і перспектив майбутнього відбувається саме через рефлексивний аналіз. На підставі аналізу даних дослідження виокремлено п’ять груп категорій, якими школярі характеризують образ “успішного учня” (образ “ідеальне Я”): узагальнені характеристики; характеристики діяльності та поведінки; риси особистості (ця категорія була поділена на дві підгрупи: 1) риси особистості як суб’єкта учіння, важливі для здійснення учіннєвої діяльності; 2) особистісні риси, що характеризують суб’єкта як людину); взаємини з іншими людьми; інші характеристики. Встановлено особливості образу “Я ідеальне” та їх співвіднесення з образом “Я реальне” у динаміці в учнів від 3-го до 6-го класу залежно від рівня їх особистісної ефективності. Результати дослідження дають підстави стверджувати, що на основі самосприймання і самоспостереження у молодших школярів формуються уявлення про себе, переважно одиничні образи себе в конкретних ситуаціях. На відміну від цього на початку підліткового віку набувають першорядної ваги самоаналіз та осмислення себе, що є передумовою формування цілісного, узагальненого образу Я. Ключові слова: особистість, особистісна ефективність, образ Я, ідеальне Я, реальне Я, рефлексивність. Отримано: 26.03.2018 Відрецензовано: 02.04.2018 Опубліковано: 11.04.2018 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2019.2.8.13