ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОГО РЕАГУВАННЯ У ХВОРИХ З ОТОСКЛЕРОЗОМ - Яковлева Наталія Юріївна, Yakovleva Nataliya Yuriivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2016)
За різними статистиками, на отосклероз хворіє від 1 до 4% населення, переважно (до 80%) жінок. Недуга починається в молодому віцi (17 ...40 років), винятково - у дiтей, що не закiнчили 10 років життя, i манiфестується або активiзується в перiод статевого дозрiвання, вагiтностей та пологiв. Отосклероз найчастiше зустрiчаеться у представникiв бiлої раси, значно рiдше - серед чорношкiрих i зовсiм не зустрiчається серед червоношкiрих. Отосклероз вважають спадковою хворобою з автосомно-домiнантним типом спадкування. Проявляється отосклероз зниженням слуху та шумом в вухах,що часто призводе до зменшення працездатності та значним обмеженням спілкування з оточуючими людьми. Використовування методу клінічного інтерв’ю дозволяє виявити особливості емоційного реагування пацієнтів на отосклероз. Такі пацієнти часто пред’являють скарги на наявність тривоги , це в майбутньому може привести до виникнення тривожних розладів у вигляді соціальної фобії , панічної атаки, посттравматичного стресового розладу та інше. Тому важливо за допомогою клінічного інтерв’ю вчасно виявити у пацієнта з отосклерозом його відношення до даного захворювання , що проявляється у вигляді особливостей цого емоційного реагування на дане захворювання. На основі результатів дослідження проведеного клінічного інтерв’ю у пацієнтів із отосклерозом найбільш високі показники отримані за шкалами тривожність та потреба в емпатії. Визначено такі найбільш виражені ознаки емоційного реагування у пацієнтів з отосклерозом : чутливість ,пасивність, розлади сну,потреба в емпатії та тривожність. Отримані дані використано при розробці комплексної диференційованої програми медико-психологічної допомоги пацієнтам з отосклерозом. Ключові слова: отосклероз, емоційне реагування, тривожність, ознаки, клінічне інтерв’ю Отримано: 14.02.2016 Відрецензовано: 28.02.2016 Опубліковано: 15.03.2016