ЕТНОНАЦІОНАЛЬНА САМОІДЕНТИФІКАЦІЯ ЮНАЦТВА В КОНТЕКСТІ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ - Сабол Діана Михайлівна, Sabol Diana Mykhailivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2015)
У статті розглядається питання етнічного самовизначення молоді. Метою даної статті є порівняльний аналіз результатів констатувального емпіричного дослідження етнічної свідомості молоді. Аналізуються чотири групи випробовуваних, в яких досліджувались розбіжності соціального та етнопсихологічного характеру. Це учні професійно-технічних навчальних закладів та студенти 1-го курсу Київського університету імені Бориса Грінченка, одні з яких в майбутній професійній діяльності причетні будуть до української народної вишивки, а інші - ні. Метою анкетування, обробка якого представлена в статті, стало з’яcування таких даних: вік респондентів, їх стать, національна самоідентифікація, етнічна самоідентифікація, суб’єктивні причини національної самоідентифікації, суб’єктивна важливість національної самоідентифікації, характерні ознаки національності взагалі та характерні ознаки української національності, зокрема. Для цього використовувалася «Анкета етнонаціональної належності», розроблена та апробована в дисертаційному дослідженні А.С. Голоти. Також ставилося завдання порівняти причини етнічної самоідентифікації в різних групах. Виявлялася міра важливості для респондента його національності. Методом ранжування виявлявся характер тих ознак, які споріднюють досліджуваного із людьми його етносу. Окрім констатації належності досліджуваного до національності та певної етнічної групи, питаннями анкети також фіксувалася суб'єктивна важливість такої самоідентифікації та її причини. В статті засвідчується закономірний зсув ставлення в позитивний бік у групах досліджуваних, майбутня професія яких має безпосереднє відношення до вишивання. Ключові слова: національна самоідентифікація, етнічна самоідентифікація, характерні ознаки української національності, суб’єктивні причини національної самоідентифікації, критерії самоідентифікації Отримано: 08.02.2015 Відрецензовано: 21.02.2015 Опубліковано: 03.04.2015