ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ УЯВЛЕНЬ ДОРОСЛИХ РІЗНОГО ВІКУ ПРО ОСОБИСТІСНЕ ЗРОСТАННЯ - Зарецька Ольга Олександрівна, Zaretska Olga Oleksandrivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2014)
У роботі аналізуються уявлення дорослих різного віку про особистісний розвиток і зростання. Об’єктом аналізу були наративи, породжені під час інтернет-опитування. Якісний аналіз та інтерпретація отриманих в експерименті наративів здійснювалися з використанням методик контент-аналізу, методики визначення смислового обсягу наративу, розподілу виявлених смислів на теоретичні, рефлексивні і фактографічні, тощо. Проведений аналіз дозволив визначити: рівень відповідності суб’єктивного уявлення про особистісне зростання змісту цього поняття у науковому дискурсі; особливості наративів особистісного зростання у групах опитуваних, сформованих за різними критеріями; особливості отриманих текстів відповідно до вікового і гендерного складу групи опитуваних, а також відмінності текстів за обсягом, ступенем наративності, ступенем рефлексивності, ступенем формальності, ступенем емоційності, за ознаками, спричиненими статусно-соціальними відмінностями, тощо. Особливу увагу приділено особистісному досвіду та його рефлексивному переосмисленню людиною під час породження наративу. З’ясовано психологічні контексти породження наративів дорослими різного віку. Аналіз отриманих при опитуванні наративів дозволив виявити вікові підгрупи дорослих, що відрізняються за особливостями уявлення про особистісний розвиток і зростання взагалі і за специфікою усвідомлення власного особистісного розвитку і зростання. Простежено вікову динаміку таких параметрів, як (1) осмислення власного життєвого досвіду, (2) особистісний смисловий простір; (3)домінантні особистісні якості. Ключові слова: інтернет-опитування, особистісний розвиток, особистісне зростання, наратив, особистісний досвід Отримано: 20.10.2014 Відрецензовано: 03.11.2014 Опубліковано: 03.12.2014