ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ У ПРОЦЕСІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ПІДЛІТКІВ - Рибалка Олена Rybalka Olena; Атаманчук Ніна Atamanchuk Nina (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2024)
У статті описано сутність гендерної ідентифікації в процесі соціалізації підлітків. Суспільні трансформації, що відбуваються в сучасному суспільстві змінюють усталені способи життєдіяльності, суспільні норми та ідеологічні конструкції, що їх визначають, а також ставлення до них. Ці трансформації значно впливають на формування особистості, її статус та становище в соціумі, професійне становлення, сімейні ролі. Метою статті є обґрунтування умов формування гендерної ідентифікації в процесі соціалізації підлітків на основі гендерного підходу, реалізація якого здійснюється в сім’ї, школі, соціумі. Висвітлено поняття гендер, гендерна культура. Закцентувано увагу на стрімкому збільшенні відсотку так званих громадянських шлюбів, які призводять до збільшення кількості одиноких матерів та дезорієнтації статевого виховання дітей в сім’ї. В цьому шлюбі молоді люди не несуть відповідальності за «штучну» сім’ю, не прагнуть до народження і виховання дітей, а живуть разом, щоб задовольняти свої сексуальні потреби. Відносини, що складаються таким чином, по-різному сприймаються й оцінюються юнаками та дівчатами. Так, серед 40 опитаних підлітків (чоловічої статі) 70 % висловися за громадянські шлюби, а 30% – проти. Серед підлітків (жіночої статі) схвалюють громадянські шлюби 31,5%, проти – 68,5%.З отриманих результатів бачимо, що юнаки більш лояльні щодо вільних, необтяжливих стосунків, проте й дівчата сприймають їх досить схвально, не в повній мірі усвідомлюючи, що саме жінка в такій ситуації є соціально та особистісно більш вразливою. Встановлено, що підлітки виявляють високу усвідомленість своєї особистої ідентичності через різні аспекти, такі як гендерні уявлення, соціальні ролі, моральні цінності та інтереси. Вони активно переосмислюють своє місце в суспільстві та власні погляди, що свідчить про їхню розвинену самосвідомість і готовність до взаємодії з навколишнім світом. Зроблено висновок, що швидкий розвиток технологій, різноманітні культурні впливи та нові форми комунікації створюють унікальне середовище, в якому гендерні норми і стереотипи постійно переглядаються та еволюціонують. Для підлітків цей процес має особливе значення, адже вони активно перебувають у фазі самовизначення та становлення особистості. Розуміння гендерних аспектів соціальної взаємодії серед цієї групи дозволить виявити та вирішити проблеми нерівності та дискримінації на початкових етапах їх виникнення. Перспективи подальшого вивчення проблеми вбачаємо у вивченні впливу гендерних чинників підлітків на самовизначення в сучасному суспільстві. Ключові слова: гендер, ідентичність, суспільство, соціалізація, конструкт, особистість, підлітки Отримано: 14.09.2024 Відрецензовано: 08.10.2024 Опубліковано: 21.10.2024 DOI: https://doi.org/10.31108/3.2024.8.2.7