СУБ’ЄКТНА АКТИВНІСТЬ ЛЮДИНИ В ПЕРІОД ГЕРОНТОГЕНЕЗУ В УМОВАХ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ ІНТЕРНЕТ - Коваленко-Кобилянська Ірина Генріхівна Kovalenko-Kobylanska Iryna Genrikhivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2016)
Дві важливі тенденції сучасності – проблеми, пов’язані з активним збільшенням тривалості життя людини, зокрема, необхідність нон-стоп освіти на весь період постнатального онтогенезу і глобальне занурення повсякденного життя людини в мережу Інтернет-ресурсів – актуалізують дослідження особливостей суб’єктності в період геронтогенезу. У статті показано деякі особливості специфіки суб’єктності в період геронтогенезу, яку людина транслює в контексті її активності у віртуальному освітньому просторі. Суб’єктність людини зумовлена низкою об’єктивних і суб’єктивних факторів, які становлять її індивідуальний процес життєдіяльності, в пізньому віці вона є квінтесенцією всіх особливостей розвитку особистості на попередніх етапах онтогенезу. Розглядаючи старіння як продовження розвитку і досліджуючи особливості його суб’єктності, можливо оптимізувати життєдіяльність людини в період геронтогенезу, актуалізуючи її надситуативну активність, що на тлі гармонізації особистості може сприяти оптимізації міжособистісних відносин. Ключові слова: старіння, інтелект, розвиток, віртуальне середовище навчання, самостійна робота, ефективність навчання Отримано: 25.04.2016 Відрецензовано: 12.05.2016 Опубліковано: 22.06.2016