СПІВВІДНОШЕННЯ ТА ДІАГНОСТИКА СТИЛЬОВИХ І МЕТАКОГНІТИВНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ КОНТРОЛЮ У НАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ - Попчук Марія Анатоліївна Popchuk Mariya Anatoliivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2016)
В роботі піднімається питання співвідношення стильових і метакогнітивних особливостей контролю у навчальній діяльності студентів. Аналізуються методи діагностики особливостей метакогнітивного контролю студентів, його складових характеристик, та механізмів, які його супроводжують. Представлено діагностичний комплекс дослідження особливостей метакогнітивного контролю. Стильові особливості метакогнітивного контролю виступають типовими та найбільш суттєвими для людини індивідуальними особливостями організації та управління власною регулятивною активністю, та включають в себе процеси планування завдань, моделювання ситуацій, програмування дій, підбір метакогнітивних стратегій, оцінювання результатів, корекція виконуваної діяльності, для досягнення поставленої мети. У структурі метакогнітивного контролю вичленовуються наступні стильові особливості: мотиваційні, емоційні, когнітивні, поведінкові. Наголошується на важливості врахування рефлективності при дослідженні метакогнітивного контролю. Рефлексивність виступає як базовий регулятивний компонент метапізнання, що розглядається як більш широке явище, ніж процес рефлексії завдяки його функціонуванню як сукупності рефлексивних навичок. З іншого боку, рефлексія як процес саморегуляції діяльності взагалі охоплює процес метапізнання як одну з її форм. Ключові слова: стильові особливості, матакогнітивні особливості, метакогнітивний контроль, рефлексивність, навчальна діяльність студентів Отримано: 21.02.2016 Відрецензовано: 08.03.2016 Опубліковано: 15.03.2016