РОЗВИТОК АДАПТИВНОГО МИСЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ КОНФРОНТАЦІЙНОЇ СУГЕСТІЇ - Манілов Ігор Феліксович Manilov Igor Felixovich (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2016)
У статті наведено результати дослідження проблеми розвитку адаптивного мислення у людей з невротичними, пов’язаними зі стресом та соматоформними розладами. Показано, що рівень розвитку адаптивного мислення людини впливає на рівень її соціальної адаптації. Одним з найбільш важливих аспектів розвитку адаптивного мислення є психологічна корекція дисфункціональних думок. З’ясовано, що у традиційних психотерапевтичних техніках перевага надається методу переконань і дуже мало використовується сугестія. Запропоновано більш активно впроваджувати в психотерапевтичну практику гетерогенне навіювання, зокрема, метод конфронтаційної сугестії. У відповідності з основними положеннями метода конфронтаційної сугестії, існують базові загальнонаукові принципи та світоглядні ідеї, які є антагоністами дисфункціональних думок. Ці ідеї та принципи можливо прищеплювати людині за допомогою гетерогенної сугестії. Зіткнення навіюваних ідей-принципів з дисфункціональними думками провокує феномен когнітивного дисонансу з подальшою корекцією дисфункціональних думок. З’ясовано, що добрий психотерапевтичний ефект дає навіювання ідей-принципів безперервної мінливості, взаємозв’язку, відносності, необоротності, самоорганізації, динамічної рівноваги. Представлено результати навіювання даних ідей-принципів людям з невротичними, пов’язаними зі стресом та соматоформними розладами. Показана висока ефективність конфронтаційної сугестії в розвитку адаптивного мислення клієнтів. Ключові слова: конфронтаційна сугестія, навіювання, адаптивне мислення, дисфункціональні думки, психологічна корекція, психотерапія Отримано: 20.02.2016 Відрецензовано: 05.03.2016 Опубліковано: 15.03.2016