ТВОРЧЕ СПРИЙМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ УЧНЯМИ ПРИ РОЗВ’ЯЗУВАННІ ЗАДАЧ НА ВІЛЬНЕ КОНСТРУЮВАННЯ - Третяк Тетяна Миколаївна Tretiak Tetiana Mykolaivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2015)
Аналізується процес сприймання учнями умови творчої задачі як такої, що характеризується дефіцитом прогностично необхідної інформації для її розв’язання. Розглядається структурно-функціональний аналіз інформації в процесі її сприймання. За його підсумками початкові умови задачі трансформуються в шукані умови, знайдені характеристики яких обумовлюють як розробку задуму розв’язування задачі, так і створення самої стратегії його побудови. Обґрунтовується структура психологічної готовності учнів до творчого сприймання інформації. Наголошується на значущості діагностичного потенціалу задач на вільне конструювання. Здійснюється аналіз особливостей реалізації структурного, функціонального і структурно-функціонального конструювання в процесі творчого сприймання учнями умови заданої задачі. Виокремлюються сфери спрямованості конструювання при вивченні досліджуваними умови експериментальної задачі. Формулюються етапи структурно-функціонального аналізу умови задачі з метою створення задуму її розв’язання. Акцентується увага на системоутворюючій функції образу-орієнтиру. Подається аналіз проявів стратегій і тактик творчого сприймання учнями актуальної інформації. Ключові слова: творче сприймання, задача на вільне конструювання, інформація, початкові умови задачі, шукані умови задачі, стратегія, тактика, структурно-функціональний аналіз Отримано: 19.08.2015 Відрецензовано: 03.09.2015 Опубліковано: 07.10.2015