ТЕХНОЛОГІЇ РЕІНТЕРПРЕТАЦІЙНОГО ВПЛИВУ НА МЕНТАЛЬНУ МОДЕЛЬ В СТАРОСТІ - Смульсон Марина Лазарівна Smulson Maryna Lazarivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2011)
В статті проаналізовані технології реінтерпретаційного (трансформаційного) впливу на ментальну модель світу в старості. Успішне вирішення кризи старості передбачає особистісний саморозвиток у напрямку поглиблення розуміння світу, мудрості, осмислення прожитого і пережитого, трансформації ментальної моделі. Психологічними умовами для цього є зв’язок цього процесу з інтелектуальними зрушеннями і збагаченням інтелекту, з рефлексією і інтерпретаційним (наративним) потенціалом суб’єкта, з його готовністю до саморозвитку. Для реінтерпретації ментальної моделі світу ефективними технологіями є структурований автонаратив («Книга життя») в комплексі з супроводжуючими методами і прийом екстерналізації проблеми старості за допомогою екстерналізуючих метафор. Визначено критеріальні параметри наявності реінтерпретаційних тенденцій у ментальній моделі, одержаних шляхом впливу на структурований автонаратив. Ключові слова: старість, ментальна модель, реінтерпретація, структурований автонаратив, екстерналізація проблеми, метафора Отримано: 22.08.2011 Відрецензовано: 04.09.2011 Опубліковано: 19.10.2011