СХЕМАТИЗАЦІЯ: РЕСУРСИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОГО МИСЛЕННЯ ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ - Гура Тетяна Євгеніївна Gura Tetyana Yevgeniivna (ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУ, 2015)
У статті здійснюється аналіз ресурсів методу схематизації щодо розвитку професійного мислення фахівців у системі вищої та післядипломної освіти. Професійне мислення фахівця розглядається як надскладний, інтегративний, поліпроцесуальний і полісистемний феномен, особливий вид мислення, що забезпечує вирішення проблем професійної діяльності і професійного розвитку особистості. Одним з методів розвитку професійного мислення вважається метод схематизації як багатоетапний процес, спрямований на створення знакової форми власного мислення або об’єктивного змісту; свідоме рефлексивне виокремлення суттєвих, першочергових елементів об’єкта, процесу, а також самого себе як суб’єкта мисленнєвої діяльності. Основними принципами застосування методу схематизації для розвитку професійного мислення фахівців визначені такі: контексності, вербалізації, колективної мисленнєвої діяльності, рефлексії, поступового ускладнення схем, поступовості побудови схем, єдності конструктивів, згорнутості, опори на орієнтовну основу діяльності. Основними схематизаційними діями є: побудова схеми; інтерпретація схеми; обговорення, презентація схеми; пересхематизація; легітимізація схеми. У статті презентована авторська методика діагностики та розвитку професійного мислення фахівців, побудована за методом схематизації, яка може бути застосована в системі вищої та післядипломної освіти. Ключові слова: професійне мислення, схема, схематизація, професійний розвиток, фахівець, миследіяльність Отримано: 14.05.2015 Відрецензовано: 28.05.2015 Опубліковано: 07.07.2015